S

Søkemotoroptimalisering for nybegynnere (og hvordan ta det i bruk)

Hverdagsblogg, SEO, Bloggbar

Mange bloggere ser ikke verdien av å rangere høyt i Google, og gjør lite for å komme seg til toppen. Samtidig klager de over få lesere og lite engasjement. Det er her SEO, eller søkemotoroptimalisering, kommer inn i bildet.

Søkemotoroptimalisering er et ord som er både langt og litt skremmende. Til og med kanskje litt overveldende. Men å ta det i bruk er faktisk mye enklere enn det høres ut som, og til og med den minst tekniske bloggeren på planeten kan klare det. Det gjelder bare å vite hvor du skal starte.

Det nytter ikke lenger å dele et blogginnlegg på Facebook og vente på at klikkene renner inn. Facebook blir stadig strengere på hvor mange du når om du kun publiserer organisk, fordi de vil at du skal betale for annonsering. Selv om annonsering kan funke som bare det, fordi du kan være ekstremt detaljert på hvem du vil skal se annonsene dine, så blir Facebook dyrere og dyrere – og desto mer utilgjengelig for privatpersoner og bloggere som bare ønsker at noen skal lese det de skriver.

Introduserer: søkemotoroptimalisering (SEO)

Det er ikke alle blogginnlegg som er like viktig å jobbe med søkemotoroptimalisering på. De færreste fremmede bryr seg om hvordan du og familien din skal feire jul i år, men skriver du om hvordan dere får juleribba perfekt, noe som kan ha verdi for andre, så er SEO perfekt.

Og det er også det aller beste tipset jeg kan gi deg: skriv noe som har verdi for leseren. Trafikken din vil øke, og leserne dine vil stadig komme tilbake for mer.

Nøkkelord

Hva handler blogginnlegget ditt om? Hva kommer folk til å søke på Google for å finne svar på problemet de prøve å løse? Finn ut av hva det er, og bruk det igjen og igjen gjennom teksten din. Tittel, metabeskrivelse, mellomtitler og avsnitt burde inneholde dette ordet eller setningen, slik at Google vil forstå at nettopp ditt blogginnlegg er det personen trenger. Men husk at det skal føles naturlig for leseren at nøkkelordet er plassert der det er.

Lengde

Skriv langt, men ikke for langt. Som en tommelfingerregel burde du alltid skrive 300 ord eller mer. Dette er så klart ikke alltid nødvendig, og Google har blitt flinkere til å forstå at kortere innlegg også kan inneholde verdi, men fortsatt vil et innlegg med lengde virke mer verdifullt enn andre.

Lenker

Lenker til eksterne kilder og egne interne sider og blogginnlegg er begge veldig gode måter å vise Google at du er villig til å dele relevant innhold med leserne – dette vil de belønne deg for. Men husk å ikke ha lenker som heter Les mer eller Trykk her. Lenk heller hele eller halve setninger som forklarer hva som vil ligge bak lenken.

Få også andre bloggere til å lenke til deg. Jo flere som lenker til din blogg, jo mer verdi vil bloggen din ha på Google. Du vil bli gjenkjent som en god kilde som er til å stole på. Om du leser andre relevante artikler på nettet, ikke vær redd for å tipse om ditt eget innlegg i kommentarfeltet (så fremt det er relevant). Men du, ikke spam andre bloggere med innholdet ditt. Legg gjerne igjen lenken din, men inkluder også en relevant kommentar til det de har skrevet, så de vet at du har lest det og engasjementet ditt er ekte. Dette har ikke så mye med Google å gjøre som ren folkeskikk.

Bilder

Blogginnlegg med bilder blir regnet som mer gjennomførte enn de uten, og bortsett fra at det naturligvis ser mye mer innbydende ut, vil også disse være en mulighet for deg å få inn nøkkelord- og setninger enda mer. Alle bilder du legger til burde først og fremst ha et relevant filnavn, men du kan også legge til en såkalt «alt text». Dette er en slags beskrivelse av bildet og innholdet. Om for eksempel blinde er på nettsiden din, er det denne teksten som blir lest opp for dem, og alle nettsider som optimaliserer for blinde, blir belønnet.

PS: Ved å legge til bilder og/eller videoer inni innlegget bidrar også til at leserne dine blir på bloggen din lenger. Jo lenger folk blir på bloggen din, jo bedre.

Titler

Det høres kanskje litt ut som omvendtland, siden hele grunnen til at du burde inkludere SEO er fordi du vil ha flere klikk, så vil innlegg med mange klikk komme høyere opp i Google-søk. Et enkelt triks for å få til dette er å lage titler som innbyder til klikk. For eksempel vil innlegg som inneholder parantes få flere klikk (for eksempel som mitt innlegg «11 feil du gjør når du blogger (og hvordan du unngår dem«). Titler som stiller spørsmål, eller titler som inkluderer lister («7 vitenskapelig beviste måter å bli mer kreativ på«) er også titteltyper som ofte blir klikket på mer.

Originalt innhold

Det sier kanskje seg selv, men ikke kopier andres innhold. Skal du dele noen andres innhold (med tillatelse) burde du i det minste endre tittel, mellomtitler og littegrann i selve teksten. Om du publiserer noe som er identisk med et annet innlegg vil Google rett og slett svarteliste deg, og det kan være vanskelig å komme seg av den listen.

Så, hva venter du på? Gå inn og søkemotoroptimaliser de innleggene du tror folk kan ha verdi av, så skal du se at leserantallet vil vokse!

Har du noen andre gode SEO-tips vi burde vite om? Del i kommentarfeltet!

Bloggbar med Carina Behrens på Facebook

CategoriesUkategorisert
  1. Martine says:

    Jeg lærte faktisk om SEO fra deg på bloggen din, og er evig takknemlig for det! Denne artikkelen var også veldig bra, og enkel å forstå seg på. Jeg prøver å implementere SEO i hvert blogginnlegg, men jeg syntes det er vanskelig å gjøre det uten at det blir veldig kleint. Jeg synes rett og slett undertitlene mine og skrivingen min blir mer klein av å tenke på SEO hahah huff. Jeg skulle gjerne likt å lese noen tips om hvordan man kan gjøre hverdagsinnleggene mer interessante/gode på SEO ?

  2. Hanne says:

    Interessant og nyttig innlegg, hadde faktisk ikke hørt om SEO! Ser at jeg får mange besøk fra google på et innlegg om hvordan en gror avokadoplanter – enten er det ren flaks eller så har jeg et skjult talent for SEO som jeg må vidreutvikle basert på tipene dine;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *