Søk her

7 vitenskapelig beviste måter å bli mer kreativ på

Du kan være verdens mest kreative menneske, og fortsatt ha dårlige dager. Personlig føles det som om jeg har flere dårlige enn gode, men hva om det finnes en kur?

En kur mot å stirre i skjermen og ikke klare å skrive et eneste ord. En kur mot å slå hodet i veggen i et forsøk på å vekke de søvnige hjernecellene.

Greit, det kan kanskje ikke kalles en kur, men det finnes flere tiltak som kan hjelpe til å gjøre deg mer kreativ. Og hvem vil vel krangle med vitenskapen?

1 | Hør på musikk

“Hva inspirerer deg?” Hver gang jeg får dette spørsmålet svarer jeg “musikk” mer på automatikk enn som et faktisk gjennomtenkt svar, og det har sikkert du gjort også. Selv om svaret kanskje er uoriginalt, ligger det faktisk noe i det. Musikk er blant annet sterkt tilknyttet til minner (også ubevisste), som bidrar til å skape bilder i hodet ditt. Og bilder i hodet vil ofte føre til ideer.

Flaks som du har, har jeg laget en spilleliste til nettopp dette formålet.

2 | Gå deg en tur

Å gå en tur, til og med bare en liten runde i stua eller på kontoret, skal gjøre underverker for problemløsning og kreativitet. Om du klarer å komme deg ut av huset, gå gjerne veier du ikke har gått tidligere. Nye inntrykk og impulser, som lukter og lyder, vil vekke den kreative delen av deg før du vet ordet av det.

3 | Sov i 20 minutter…

Forskning sier at en lur på 20 minutter hver dag vil øke kreativitet og evnen til å løse problemer (og redusere faren for diabetes, hjerteproblemer og depresjon). Men ikke sov lenger enn 20 minutter, da blir du bare skikkelig, skikkelig trøtt…

4 | …eller jobb når du er trøtt

Visstnok fungerer den kreative halvdelen av hjernen mye bedre når den er sliten. Er du et morgenmenneske? Jobb på kvelden! Nattugle? Prøv å stå opp tidlig for å jobbe med dine egne prosjekter.

5 | Se på noe blått eller grønt

Ja, tenk det, å se på visse farger kan heve kreativitetsnivået ditt. Mens grønt gir oss assosiasjoner til vekst og det organiske, vil blått få oss til å tenke på ting som himmel og hav (og tillit) – altså typiske ting vi tenker på når vi skal være innovative…

6 | Drodle

Å la hjernen vandre fritt på et tegneark frigjør plass i topplokket og lar deg fokusere bedre. Og ikke bare det: drodling stimulerer også visuell tenking, som vil få deg ut av den rasjonelle tankegangen og inn i den kreative.

7 | Drikk alkohol

Neida, men joda. Forskning viser at å drikke en liten mengde alkohol (opptil tre enheter) kan hjelpe deg å bli mer kreativ. Alkohol hjelper deg nemlig med å slippe hemningene (hvem skulle tro?) og utvide dine egne tankemønstre. Du blir rett og slett modigere og mer spontan. Men husk: bare om du er over 18 og kan kontrollere mengden.

GIF fra franciscab på Giphy.

Bloggbar FB-gruppe - bli med.

 

Carina Behrens

Carina Behrens har drevet med blogging og sosiale medier siden starten av internettet. Hun er utdannet journalist, erfaren blogger og skribent, og jobber med inbound marketing som konsulent (innhold og SEO). Blogger privat på carinabehrens.com.

6 Comments
 1. Guro

  5. september 2017 17:06

  Bra tips! Musikk og tur funker veldig bra for meg, men å jobbe på kvelden for en morgenfugl som meg har jeg ikke prøvd ennå. Må teste det ut snart 🙂 Og forresten: alkohol funker enten VELDIG bra eller VELDIG dårlig for meg, haha!

  • Carina Behrens

   5. september 2017 17:09

   Haha, det med alkohol kjenner jeg meg igjen i ? Men ett eller to glass rødvin er ikke å forakte!

 2. Martine

  22. september 2017 13:47

  Jeg skriver alltid mine beste dikt etter klokka 12 på natta når jeg er ute på fylla! Dessverre er dette også diktene jeg ikke kan vise frem til omverdenen i etterkant… Drunk thoughts should stay thoughts hahah

  • Carina Behrens

   30. september 2017 12:20

   Haha, drunk thoughts are the best thoughts ?

 3. Elin

  30. september 2017 11:15

  Bra tips. Musikk kan brukes til så mangt. Det innspirer meg alltid både når det gjelder skriving, trene eller hvis jeg føler meg litt trist en dag – musikk får meg alltid i godt humør ?

Legg igjen en kommentar