Søk her

Hvordan skrive 50 000 ord på 30 dager (med håret i behold)

Gjesteskribent: Tine Katrine er med på NaNoWriMo for fjerde år på rad.

Høstkulden har satt inn, kalenderen viser november, og plutselig er en rekke mennesker så godt som forsvunnet. De er umulig å få tak i, invitasjoner blir bortforklart med “har ikke tid, må ta en ordkrig”, Facebook-statusene deres handler bare om worldbuilding, og alle de skriveglade vennene dine er blitt litt tynnere i håret. Hva er det som skjer? NaNoWriMo.

Hva er NaNoWriMo?

“Hæ? Nano-hva-for-noe?” NaNoWriMo – National Novel Writing Month – tar plass hver november, og selv om det heter ‘National’, så er det for lengst blitt en internasjonal greie som også foregår for fullt her i Norge. I år regner de med at hele 400 000 mennesker kommer til å delta, fra alle verdens hjørner. Intowrimo klinger bare ikke like bra. Eller… det hørtes egentlig ikke så ille ut?

NaNoWriMo er en utfordring til alle dere som har en forfatter i magen. Du som sitter oppe til langt over midnatt for å skrive. Du som alltid har med en slitt notatbok og konstant skriver ned ideer. Du som alltid har drømt om å bli forfatter, selv om du kanskje aldri har sagt det høyt. Du som ikke har plukket opp pennen siden ungdomskolen. Du som allerede elsker å skrive, og du som bare tenker på det. Og hva er målet? Å skrive 50 000 ord i løpet av november.

Ja, det har ‘Novel’ i navnet, men det er altså det engelske ordet for ‘roman’.

50 000 ord på 30 dager

Ok, ikke få panikk nå. Jeg vet det høres ut som veldig mange ord. Litt over 1600 ord hver dag faktisk, men her kommer to viktige poeng. 1. Dette er ikke en kjip skoleoppgave. Nå skal du skrive akkurat hva du vil, hvordan du vil! 2. Du skal ikke skrive en helt ferdig bok på en måned. Nei nei, dette er bare førsteutkastet! Se på det som en kladd, full av skrivefeil og ting som ikke gir noe mening. Ingen andre enn deg får se det uansett.

Nå føles forhåpentligvis 50 000 ord litt mer overkommelig, men hvorfor skal du gidde det her? Godt spørsmål! Det høres jo kanskje ikke så gøy ut, å tvinge seg selv til å skrive så mye på så lite tid, og det er nok ikke få deltagere som river seg i håret halvveis ut i måneden og lurer på hvorfor de utsetter seg selv dette år etter år.

Derfor utsetter vi oss for dette år etter år

NaNoWriMo er en veldig fin måte å tvinge deg selv til å skrive. De som alt skriver fra før har nok erfart at det kan være vanskelig å prioritere tid til det, og i tillegg at motivasjonen ikke alltid strekker til. Og for de som ikke har skrevet noe før, så er dette en ypperlig tid å begynne på. Kanskje du har gått og bært på en historie som du aldri har fått satt deg ned og skrevet ut? Du skal gjøre det en dag, men bare ikke nå? NaNoWriMo gir deg det sparket i rumpa som du sårt trenger, rett og slett.

Viktigst av alt, NaNoWriMo består av et fantastisk fellesskap. Det er både forumer og chatter hvor vi Nano-er kan boltre oss på og møte likesinnede, hvor du kan spørre om råd eller lufte frustrasjon. Hvert land har også sitt eget forum og chat, hvor jeg selv har fått flere gode venner. Det er alltid god hjelp å få når du står fast, og en peptalk å få når du bare vil gi opp. Å skrive kan være en ganske ensom hobby, men det trenger ikke å være det i november!

Så, har jeg klart å overbevise deg om å gi dette en sjanse? Selv blir dette mitt fjerde år, og jeg har gledet meg i flere måneder alt. Kalenderen er holdt åpen hele måneden, et lager med sjokolade er handlet inn, og jeg brukte dagens skoletime på å plotte litt. 1. november, jeg er klar!

Gode tips for å overleve NaNoWriMo

For å hjelpe dere litt på vei, og forhåpentligvis med å klare å skrive 50 000, skal jeg dele mine beste tips.

 • Det er ikke lov å redigere. Ikke rett én skrivefeil en gang! Aldri les tilbake! Det er kun lov å se fremover og fortsette å skrive. Ombestemmer du deg om en scene du alt har skrevet? Skriv den på nytt, ikke gå tilbake og rediger den! Redigering kan du gjøre etter november, vi har ikke tid til sånt tull nå.
 • Skriv noe du ikke har skrevet før. Altså, begynn på en helt ny historie med nye karakterer. Så klart, har du noen karakterer du elsker å skrive eller en historie du vil skrive på nytt, så kan du jo det. Men vær forsiktig med å planlegge å skrive et gammelt prosjekt på nytt, for da setter du deg raskt fast i redigeringsbobla.
 • Hvis du går tom for ideer, eller ikke har noen til å begynne med en gang – sjekk ut forumene. Det fins til og med egne tråder hvor folk skriver inn ideer de har fått men ikke vil skrive selv. Eller spør om råd i chatten. Eller prøv en plot generator. Eller min personlige favoritt: tenk på en skikkelig dårlig bok du har lest, og spør deg selv “Hva ville gjort denne bra?”. Og så skriver du det.
 • Delta i det sosiale. Chatten er min favoritt, jeg hadde ikke klart meg uten! Og i flere byer er det skrivemøter du kan dra på. Veldig koselig! (All info om dette postes på det norske forumet, så følg med der!)
 • Den derre indre kritikeren ber du dra til skogs. Du kan slippe den inn igjen når november er over, men frem til da holder du deg for ørene og synger høyt mens du hamrer videre på tastaturet!
 • Skriv, bare skriv!

Teksten er skrevet av Tine Katrine Fjærestrand Rønningsen. Toppbilde av Daria Shevtsova.

Bloggbar med Carina Behrens på Facebook

Gjesteskribent

Denne artikkelen er skrevet av en gjesteskribent. Er du interessert i å bidra? Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt!

4 Comments
 1. Guro

  8. november 2017 13:22

  Jeg hadde lenge en forfatter i magen, men nå er hun ekstremt godt begravd. Altså, jeg elsker fortsatt å skrive, men da jeg var yngre var den kreative skrivingen mye mer interessant for meg enn den er nå. Kanskje jeg må grave henne opp igjen for dette hørtes jo faktisk ut som en morsom utfordring. Har hørt om NaNoWriMo før, men hadde ikke satt meg inn i akkurat hva det var. Er det lov å begynne i dag? Haha 🙂

  • Carina Behrens

   8. november 2017 15:23

   Kjenner meg så godt igjen i det du skriver. Den kreative skrivingen har for lengst blitt neprioritert bak jobb og blogg, men vil veldig gjerne prøve meg på dette en gang jeg har mer tid og energi. Men for all del, begynn i dag, aldri for sent å begynne (bortsett kanskje fra dag 29) ?

 2. Elin

  10. november 2017 12:56

  Elsker Nanowrimo, tredje gang jeg er. Aldri nådd målet. Jeg prøver å bare skrive, men mitt problem er at jeg er litt perfeksjonist. Skal prøve å slippe mer taket i år og ikke bry meg om skrivefeil.

 3. Martine

  13. november 2017 00:47

  I flere år har jeg hatt lyst til å gjøre NaNoWriMo, men jeg har seriøst aldri tid.. November er en helt elendig måte å sette en sånn utfordring?? Er jo da alle innleveringene og eksamene er på skole/Universitet! Hahah. Til neste år har jeg sikkert heller ikke tid (avgangsår), men én gang SKAL jeg prøve meg.

Legg igjen en kommentar