Søk her

3 mantraer for å håndtere jobb, blogg og bokskriving (og prøve å ha et liv) samtidig

For tre og et halvt år siden satt jeg oppe en hel natt for å sette opp bloggen min. Det var ganske impulsivt når jeg først bestemte meg for å gjøre det, selv om tanken hadde liggi og godgjort seg i bakhodet i ganske lang tid, etter å ha sendt oppskrifter på både det ene og det andre i absolutt alle retninger de siste åra.

Jeg visste riktignok godt hva internett var, og hvordan det fungerte, før jeg hev meg rundt og satte den opp, sånn rent teknisk. Men utover det fantes det ikke, når sant skal sies, en utarbeidet plan med en visjon, en misjon, en predefinert nisje, kommunikasjonsstrategi, publiseringsplan og treårsplan… Og vet du hva? Det trengs heller ikke, for den beste veien er den som blir til mens du går. Det er en klisje, men klisjeer finnes av en grunn: at de er sanne.

For min del ble den rusleturen langs en sti, i mitt hode, ganske fort til et durabelig maraton opp og ned fjellsider, for det tok ikke veldig lang tid før Green Bonanza var en av de tre største vegetar- og veganbloggene i Norge. Bloggnominasjoner skjedde, intervjuer og kurs skjedde, og så skjedde det kuleste av alt i desember 2015: en bokkontrakt med Cappelen Damm Fakta, om å gi ut en kokebok høsten 2016.

Tofuburger - Green Bonanza, Grønn Bonanza, Mia Frogner - Bloggbar.no
Foto: Josefin Linder.

Å jobbe med bok er noe ganske annet enn å skrive blogg, både i innhold og tid. Jeg hadde knappe tre måneder på meg før førsteutkastet på manus, med oppskrifter og alt, skulle være klart. Mye i seg selv, og bare for å toppe det hadde jeg i samme måned som jeg skrev kontrakt med landets største forlag, begynt å jobbe i et byrå som samme uka ble kåret til verdens (!) mest kreative PR-byrå.

No pressure, liksom. Ehe.

Jeg har alltid vært ei sånn som har tenkt the more the merrier. Elsket å sjonglere prosjekter, aktiviteter, venner og familie og alltid hatet å sitte stille. Men til tross for at jeg kanskje var godt forberedt med et innebygd tempo og en generell Pippi-holdning til livet (”dette har jeg ikke gjort før, så det går sikkert bra”) skal jeg ærlig innrømme at jeg hadde en ørliten, gryende angst langt der inne i magen. Eller, jeg skal være ærlig: ikke så liten, og ikke så langt inne i magen heller.

Så, hvordan håndtere å ha en ganske kul, men ganske krevende (og helt ny) jobb, drifte en blogg som vanlig, og samtidig skrive en bok på tre måneder? Mantraer, that is how. Sier du det ofte nok, både til deg selv og til andre, blir det sant. Her er mine tre mantraer som alle begynner på P, lån dem og bruk dem etter behov og forgodtbefinnende. Disse skal altså sies til deg selv, enten høyt eller inni deg, alt ettersom hvor mye du trenger dem (ikke bry deg om de som ser litt rart på deg selv når du snakker til deg selv på gata).

1 | Pust med magan

Om du ikke puster får du ikke gjort noe som helst, så det er bare å puste. Helt ned i magan, så du får utovermage og lungene er fysisk identifiserbare i kroppen din og du kjenner at det er noe som begynner å slippe taket der i skuldrene, nakken, ryggen og angsten. Dette er mitt yndlingsmantra, det kan brukes til alt.

2 | Prioriter, lady

Eller man, om du er en mann, da. Døgnet har fortsatt bare tjuefire timer (I know, it sucks, right?) uansett hvor mye du har å gjøre, så det må prioriteres. For meg var det både naturlig og selvfølgelig at jobben alltid sto øverst på lista, det er tross alt de som betaler meg, og det er der min største ambisjon ligger, om jeg må måle bok, blogg og jobb opp mot hverandre. Finn ut hva din rekkefølge er, og jobb deretter. Innse også at du sannsynligvis må nedprioritere resten av livet ditt, i hvert fall for en stund. Si fra til vennene dine; de forstår.

3 | Planlegg, goddamnit

Planlegging er key. For meg betydde dette å planlegge og preprodusere mye innhold til bloggen, slik at den skulle få ha omtrent samme hyppighet som tidligere (2-3 innlegg med nye oppskrifter i uka). På den måten ryddet jeg plass i hodet mitt til å ha fullt fokus på boka, og slapp å sjonglere bok og blogg i en viktig skriveperiode for å få boka ferdig, og uten å få dårlig samvittighet for at bloggen skulle lide.

Boka ble ferdig, bloggen overlevde (og har fortsatt å vokse med god hjelp av de samme mantraene), og lærdommen fra den mest intensive perioden jeg noensinne har vært gjennom lærte meg både det ene og det andre: Først og fremst om meg selv, men også det enkleste og viktigste av alt: Det meste går bra om du bare snakker med andre om det – og puster med magan.

Green Bonanza, Grønn Bonanza, Mia Frogner - Bloggbar.no

Skrevet av Mia Frogner, som har skrevet boken Grønn Bonanza.

Gjesteskribent

Denne artikkelen er skrevet av en gjesteskribent. Er du interessert i å bidra? Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt!

3 Comments
 1. Martine

  28. september 2017 20:40

  Veldig gode tips! Jeg skjønner ikke helt når man skal få tid til å forhåndsskrive og planlegge, for livet er liksom -alltid- travelt. Veldig inspirerende å høre at noen har klart det da!

 2. Maja

  1. oktober 2017 15:18

  Gode råd! Kjenner at jeg må sette meg ned og ta en real samtale med meg selv. Planlegge hvordan jeg skal håndtere alt som jeg så gjerne vil gjøre.

 3. Elin

  1. oktober 2017 20:19

  Mange gode råd. Veldig imponerende å få til så mye og samtidig ha ett liv med venner og familie.

Legg igjen en kommentar