Søk her

Hvordan holde konsentrasjonen når du skriver?

Vi har alle vært der – det er vanskelig å holde fokus, spesielt når det plinger i mobilen eller du blir konstant avbrutt. Kanskje du rett og slett ikke greier å samle tankene?

Lisa Skaar Næss - Bloggbar
Lisa Skaar Næss jobber som tekstforfatter.

Konsentrasjon er «kunsten å kunne være opptatt av og kunne samle sanser og tanker om utførelsen av en oppgave», skriver Store Norske Leksikon. For meg er konsentrasjon noe som har blitt bedre med årene, og det ligger kanskje noe i det at øvelse gjør mester? Det finnes likevel noen enkle grep du kan gjøre for å forbedre skrivekonsentrasjonen din her og nå. Dette er mine beste tips.

1 | Få bort alt du vet kan distrahere deg

Er du en sånn som bare må sjekke mobilen når den plinger, sjekke Facebook, eller kanskje tankene dine rett og slett er et helt annet sted?

Er det sosiale medier som distraherer deg er det enkelt: slå det av, logg deg ut av Facebook og legg vekk mobilen – gjerne i et annet rom, eller ha den på lydløs utenfor synsvidde. Noen ganger kan det være nok å bare se mobilen for å miste fokus.

Hvis det er tanker som plager deg kan du gjøre følgende: Skriv ned på et papir hva du har på hjertet. Tenker du på alt du skulle ha gjort? F.eks. rydde, handle eller kanskje du har kranglet med noen? Skriv det ned på en lapp med punkter. Her kan du bestemme deg for å gjøre to ting:
Velge å gjøre oppgavene og få dem ut av verden (det er dessuten ganske terapeutisk å krysse av for ting som er gjort), eller legge oppgavene i en skuff, si til deg selv at nå har du skrevet det ned sort på hvitt slik at du ikke glemmer det. Deretter kan du ta fatt på oppgavene når du har tid. Her må du vekte behovet litt selv.

2 | Bestem deg for at du skal skrive/arbeide effektivt i et visst antall minutter

Selv liker jeg 30 minutter-metoden. Denne fungerer veldig godt om du skal jobbe jevnlig med noe over lengre tid. Jo kortere frist du har på det du skriver, jo lengre bør den avsatte skrivetiden være. Bare pass på å ikke sette for høye mål, da er det nemlig veldig lett å ramle av. Akkurat slik det er med trening – ikke start å trene syv dager i uka hvis det er helt nytt for deg. Begynn rolig, og øk heller etterhvert som du mestrer de daglige målene. Konsentrasjon er nemlig litt som muskler – den må trenes opp! Og for guds skyld – husk hviledager.

3 | Hvordan holde konsentrasjonen når du skriver hvis det er rotete rundt deg?

Vel, det lurer jeg også på … Selv må jeg ha ”ting på stell” for å greie å konsentrere meg. Her er løsningen todelt, basert på hvor dårlig tid/frist du har:
a) Har du tiden til det– rydd!
b) Har du ikke tid til å rydde? Flytt deg til et sted som er ryddig. Ferdig snakka.

4 | Hva får deg i den beryktede “sonen”?

For meg er det en spesiell type musikk, som oftest filmmusikk eller metal, en god kopp te og et lukket rom (klisjé, men sant). Har jeg ikke mulighet til å være på et lukket rom liker jeg å bruke headset for å ”koble ut”. Du vil fort merke hva som fungerer for deg. Er du ikke helt sikker kan du forsøke å eksperimentere deg frem og tilbake. Sett på ulike typer musikk; hva funker og hva funker ikke?

5 | Unngå rastløsfella

Lenge siden du var ute i frisk luft, trente eller løp litt? Da kan det være på tide å komme seg ut før du velger å sette den ned å skrive i 30 minutter. Jeg kjenner enkelt igjen denne rastløsheta på følgende symptomer:

 • Urolige ben, eller raskløse hender
 • Hjertebank og/eller klump i magen
 • Kløe/kribling på innsiden av kroppen
 • Dårlig konsentrasjon/føler på behov for å bevege meg

Dette kan selvfølgelig være helt annerledes for deg, men slik føles det i alle fall for meg.
Igjen, prøv å lytte til kroppen når du mister konsentrasjonen og kartlegg hva det er som skjer.

Jeg håper disse tipsene vil hjelpe deg på vei med hva du enn måtte holde på med, uansett om det er bok- eller bloggskriving, en innlevering eller en bacheloroppgave.

Masse lykke til!

Skrevet av Lisa Skaar Næss. Hovedbilde av Green Chameleon.

Gjesteskribent

Denne artikkelen er skrevet av en gjesteskribent. Er du interessert i å bidra? Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt!

1 Comment
 1. Martine

  14. november 2017 01:42

  Veldige gode tips, det er disse jeg tar i bruk selv! Funker alltid, om jeg bare følger alle punktene (spesielt det med telefonen hehe)

  Også til Carina: Kan du kanskje skrive et innlegg om hvordan starte å tjene penger på blogging? Det er så mange engelske bloggere som skriver om dette, «How to monetise your blog», men jeg skulle gjerne hatt et norsk perspektiv på det.

Legg igjen en kommentar